گروه فارماکولوژی 

معرفی و تاریخچه گروه

 

گروه فارماکولوژی و توکسیکولوژی دانشکده داروسازی در سال 1366 پس از تبدیل گروه داروسازی به دانشکده داروسازی تاسیس گردید. این گروه در ابتدا فقط دارای یک آزمایشگاه بود که هم دروس عملی فارماکولوژی و هم سم شناسی و کارهای تحقیقاتی درآن انجام می شد، پس از توسعه دانشکده داروسازی در سال 1382 سه آزمایشگاه فارماکولوژی، سم شناسی و تحقیقاتی به این گروه اختصاص داده شد. این گروه درحال حاضر از گروه توکسیکولوژی جدا گردیده و بصورت یک گروه مستقل می باشد که علاوه بر تدریس دروس اختصاصی دوره دکترای عمومی داروسازی، دکترای تخصصی فارماکولوژی و  کارشناسی ارشد را نیز تربیت می نماید. همچنین در ارائه آموزش نظری و عملی با سایر رشته ها از جمله پزشکی، دندانپزشکی، رشته علوم آزمایشگاهی، پرستاری و مامایی همکاری فعال دارد. هم اکنون تعداد 8 نفر عضو هیات علمی در بخش در زمینه های مختلف فارماکولوژی مشغول تدریس و تحقیق می باشند. 12 دوره دانشجویان PhD فارغ التحصیل شده و هم اکنون 5 دانشجوی دیگر مشغول به تحصیل می باشند. این گروه وظیفه تدریس درس فارماکولوژی به دانشجویان رشته ها و مقاطع مختلف تحصیلی از جمله پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، کارشناسی پرستاری، مامایی، هوشبری، اتاق عمل، فوریت های پزشکی، تغذیه، فیزیوتراپی و علوم آزمایشگاهی را عهده دار می باشد. همچنین در سطح مقاطع تحصیلات تکمیلی دروس تخصصی فارماکولوژی را به دانشجویان رشته های مختلف تخصصی دندانپزشکی، دکترای تخصصی بیوشیمی و انگل شناسی، کارشناسی ارشد تکنولوژی گردش خون و کارشناسی ارشد پرستاری سالمندان، مراقبتهای ویژه، نوزادان، داخلی جراحی و  روان پرستاری ارائه می دهد.گروه فارماکولوژی از سال 1381 اقدام به پذیرش دانشجوی دکترای تخصصی فارماکولوژی نموده است واساتید گروه به امر آموزش ،پژوهش و تربیت این دانشجویان اشتغال دارند.زمینه تحقیقات گروه شامل نوروسایکوفارماکولوژی، فارماکولوژی رفتاری، فارماکولوژی قلب و عروق،  فارماکولوژی کلیه، فارماکولوژی گوارش و فارماکوژنتیک می باشد. این مطالعات در سطوح مختلف سلولی-مولکولی، بافت ایزوله، حیوانی و بالینی انجام می گیرد.

 

اهداف و رسالت گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

 

اهداف گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، آموزش و پژوهش‌های به روز در حوزه‌های پایه و بالینی دانش فارماکولوژی و تربیت متخصص و دانشمندانی می باشد که علاوه بر داشتن دانش عمیق، جامع و به‌روز درباره مباحث اساسی و تکنیک های شناسایی و ارزیابی اثرات داروها، توانایی انجام تحقیقات بنیادی و کاربردی در زمینه های مختلف مربوط به داروها را داشته باشند. امیداست ضمن فراهم نمودن زمینه برای ارتقای آنان به مدارج تحصیلی بالاتر به حفظ وارتقا و افزایش سطح آگاهی ها و سطح سلامت جامعه یاری رسانیم.گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بر آن است که هم‌ زمان با پیشرفت دانش در حوزه بیماری‌ها و دارو درمانی آنها و پیشرفت تکنیک‌های پژوهشی هم‌پایه با گروه‌های برتر فارماکولوژی کشور و هم ‌سطح با جایگاه این رشته در منطقه و کشورهای برتر و با استفاده از ابزار و روش‌های فارماکولوژیک در شناسایی ترکیبات طبیعی و صناعی موثر در تشخیص و درمان بیماری‌های مختلف، تربیت متخصصین دانشمند و ماهر در آموزش و پژوهش فارماکولوژی و ارائه مشاوره و خدمات اطلاعات دارویی در سطح جامعه فعالیت کند.

 

اهم فعالیت های آموزشی گروه فارماکولوژی:

۱-تدریس واحد های فارماکولوژی عمومی و اختصاصی در دانشکده های پزشکی،دندان پزشکی،داروسازی و پیراپزشکی به دانشجویان ایرانی و بین الملل در تمامی مقاطع تحصیلی

۲-آموزش دوره phD به دانشجویان phD فارماکولوژی

۳-ارائه کنفرانس های درون بخشی ،بین بخشی و دانشگاهی برای متخصصین

۴-تهیه مطالب آموزشی و ارائه آموزش های مجازی

۵-قبول و راهنمایی پایان نامه ها در سطوح مختلف تحصیلی

۶-تهیه و عصاره گیری گیاهان دارویی

7- اجرای طرح ها و پایان نامه های تحقیقاتی در حوزه های سلولی و ملکولی، حیوانی و بالینی در مقاطع داروسازی عمومی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی

فعالیت ها و زمینه های پژوهشی آزمایشگاه فارماکولوژی

 

این آزمایشگاه  به سه زیرشاخه آزمایشگاه فارماکولوژی مرکزی، آزمایشگاه رفتاری  و آزمایشگاه کشت سلول تقسیم می شود  که فعالیت های صورت گرفته در این آزمایشگاه ها به شرح زیر می باشد:

1: آموزش و ارائه مشاوره به دانشجویان پایان نامه ای دانشکده داروسازی و سایر دانشکده ها جهت انجام امور پروژه مربوطه خود.

2: همکاری در اجرای طرح های تحقیقاتی و پژوهشی با سایر دانشکده ها و معاونت های دانشگاه.

3: در آزمایشگاه فارماکولوژی مرکزی مطالعه واکنش متقابل داروها یا مواد شیمیایی بر موجودات زنده ( موش بزرگ صحرایی و موش سفید کوچک) انجام می شود. با توجه به انجام جراحی استریوتاکسی، در این آزمایشگاه ایجاد مدل بیماری های سیستم عصبی مانند بیماری های آلزایمر، پارکینسون، تشنج، ایسکمی و...  القا می گردد. علاوه بر این، القای مدل بیماری های دیگر مانند بیماری های کلیوی، کبدی، آسم و... صورت می گیرد. در این آزمایشگاه علاوه بر جراحی، بافت برداری و انواع خونگیری ( از قلب، ورید دُمی، ورید ژوگولار و سینوس چشمی)، انجام تزریقات حیوانی ( زیرجلدی، عضلانی، وریدی و صفاقی  و تجویز دارو از راه خوراکی) با استفاده از گاواژ انجام می شود. این آزمایشگاه مجهز به یک دستگاه حمام بافت ایزوله ۴ محفظه ای به همراه ترانسدیوسرهای ایزومتریک و فیزیوگراف دیجیتال می باشد که از آن می توان برای تحریک بافت های تحریک پذیر نظیر عصب، قلب، عضلات اسکلتی و بعضی از عضلات صاف نظیر روده و مثانه استفاده کرد. در این آزمایشگاه علاوه بر قرائت جذب پلیت های الایزا، ارائه خدمات مولکولی با برخورداری از تجهیزات  ملکولی نظیر Real time ،PCR، سانتریفوژ، انکوباتور ،الکتروفورز، ژل داک و... مانند سنتز cDNA، استخراج RNA و  DNA  از میکروارگانیسم ها، خون، رده های سلولی، بافت تازه، بافت پارافینه و تعیین غلظت و خلوص اسیدهای نوکلئیک با دستگاه Nano Drop انجام می پذیرد.

۴: در آزمایشگاه آزمون های رفتاری انواع تست های رفتاری مانند سنجش های اختلال حافظه و یادگیری، حافظه فضای، حافظه اجتنابی غیر فعال و حافظه تشخیص شی جدید و تست های اختلال حرکتی، استرس، اضطراب، درد و افسردگی در شرایط سلامت و بیماری در مدل های حیوانی موش بزرگ صحرایی و موش سفید کوچک با استفاده از سیستم ویدئو تراکینگ انجام می شود.

5: در آزمایشگاه کشت سلول با بهره گیری از امکانات و تجهیزات مناسب آزمایشگاهی به روز شرایط برای انجام پروژه های سیتوژنتیک، کلونینگ و بیان ژنها، مطالعات بیان کمی و کیفی ژنها، اپی ژنتیک ،فارماکوژنتیک، کشت سلولی، طراحی و تولید کیت های مولکولی آزمایشگاهی مهیا می باشد.