دپارتمان کنترل دارو و غذا

 

تاریخچه مختصر

با توجه به اهمیت کنترل کیفیت محصولات دارویی و غذایی، در سال 1379، دپارتمان هیدرولوژی غذایی و پزشکی در دانشکده داروسازی تأسیس شد و از همان ابتدا به‌طور مستقل فعالیت خود را آغاز کرد. لازم به توضیح است که مسئولیت و هدف اصلی این دپارتمان از طراحی و توسعه داروها آغاز می‌شود و تا تولید و تأمین در بازار دارویی ادامه می‌یابد تا اطمینان حاصل شود که هر محصول از نظر ثبات و برآورده کردن الزامات و کیفیت مناسب، در سطح مطلوبی قرار دارد. در اوایل سال 1389، نام این دپارتمان به کنترل دارو و غذا تغییر یافت.

 

مأموریت

مأموریت این دپارتمان، آموزش نیروی انسانی آگاه، ماهر و توانمند است که نسبت به نیازهای بهداشتی افراد و جامعه در زمینه کنترل محصولات دارویی و غذایی حساس باشد.

 

اهداف کلی دپارتمان

فعالیت‌های اصلی دپارتمان کنترل دارو و غذا در دانشکده داروسازی دانشگاه جندی شاپور اهواز به شرح زیر است:

  • آموزشی

آموزش نظری و عملی در زمینه کنترل میکروبی و فیزیکوشیمیایی محصولات دارویی به‌عنوان یکی از دروس تخصصی دانشجویان داروسازی (PharmD و Ph.D.).

آموزش نظری و عملی در زمینه کنترل میکروبی و فیزیکوشیمیایی محصولات غذایی و نوشیدنی به‌عنوان یکی از دروس تخصصی دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی در کنترل غذا و دانشجویان دکترای حرفه‌ای داروسازی.

آموزش کادر علمی کارآمد در قالب دوره‌های دکتری حرفه‌ای در داروسازی به‌منظور پذیرش مسئولیت‌های محول‌شده در زمینه نظارت و کنترل محصولات دارویی، غذایی و آرایشی.

آموزش کادر علمی متخصص در زمینه کنترل دارو، غذا و محصولات آرایشی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری.

اجرای برنامه‌های آموزشی کوتاه‌مدت به‌منظور ارتقاء سطح تخصص کارشناسان غذا و دارو در صنایع مرتبط.

همکاری در ارتقاء دانش داروسازان شاغل از طریق برنامه‌های بازآموزی.

درس‌های نظری و عملی ارائه‌شده توسط دپارتمان.

  • پژوهشی

پژوهش در زمینه‌های مختلف کنترل میکروبی و فیزیکوشیمیایی محصولات غذایی و دارویی.

مطالعات کاربردی و گسترش مرزهای دانش در زمینه روش‌های تحلیل دارو، غذا و محصولات آرایشی.

انتشار مقالات تحقیقاتی در مجلات علمی معتبر داخلی و خارجی.

  • سایر

ارائه خدمات تخصصی در زمینه تحلیل و کنترل به مشتریان صنعت و بخش سلامت.

همکاری با دپارتمان‌های مختلف دانشکده و مراکز تحقیقاتی مختلف دانشگاه.

ارائه مشاوره علمی به کارخانه‌ها در زمینه‌های مرتبط با کنترل دارو و غذا.

 

حوزه‌های تحقیقاتی دپارتمان کنترل دارو و غذا

  • ارزیابی و بررسی خواص آنتی‌میکروبی گیاهان، قارچ‌ها، موجودات دریایی و متابولیت‌های ثانویه
  • ارزیابی و بررسی مقاومت آنتی‌میکروبی میکروارگانیسم‌های مختلف
  • ارزیابی آلودگی‌های میکروبی در محصولات دارویی و غذایی
  • کنترل ثبات مواد اولیه و فرمولاسیون‌های دارویی جدید یا بهینه‌سازی‌شده
  • فرموله‌سازی و ارزیابی پروبیوتیک‌ها، پری‌بیوتیک‌ها و پست‌بیوتیک‌ها
  • اندازه‌گیری عناصر و آلودگی‌ها (مانند سموم، باقیمانده‌های سموم کشاورزی و ...) در آب شرب و رودخانه‌ها
  • اندازه‌گیری افزودنی‌ها و آلودگی‌ها در غذا
  • اندازه‌گیری مواد مغذی و ترکیبات معدنی با استفاده از روش‌های جدید (مانند الکتروشیمیایی و  )
  • توسعه و راه‌اندازی روش‌های جدید تحلیل برای کنترل کیفیت مواد مغذی و محصولات دارویی
  • تعاملات دارو و غذا
  • تولید و ارزیابی محصولات آرایشی و بهداشتی
  • کشف و گزارش تقلب‌های دارویی و آرایشی
  • کنترل فیزیکوشیمیایی و میکروبی محصولات آرایشی

 

کارشناسان گروه

دکتر احمدرضا برزن         دکترای حرفه‌ای داروسازی

خانم نوشین اصلانی                      کارشناسی علوم، کارشناسی ارشد خاک‌شناسی

خانم مرضیه منصورزاده     کارشناسی علوم و صنایع غذایی

خانم سیمین فقهی                       کارشناس تغذیه، کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، دانشجوی دکترای بهداشت مواد غذایی